Професионалният видеооператор – Видеозаснемане Дмитрий Станчев

На кого да се възложи тази почетна задача – да улови най-важните мигове в този приказен ден – деня на сватбата?

На кой професионалист да се доверите?

Основното, което показва опитът и практиката е, че в този случай думата „икономии“ не може да бъде определяща. Важно е да се запомни и, че каквато и да е скъпа и нова камерата на видео оператора, то не е тя тази, която снима, а човекът зад нея.

За начало, трябва да се започнете с проучване на предложенията на пазара, за да се ориентирате основно за стойността, а не, защото цената трябва да е определяща (въпреки че и това не е маловажно). Освен това, трябва да имате и някакво наблюдение за опита на хората. Вижте предлаганите снимки и видеоклипове или готовите за обучение клипове, дайте оценка за осветлението, изграждането на кадрите, монтажа, наличието на специални ефекти, уникалност и оригиналност на филмите. Разбира се, всеки има различни вкусове и разбирания, но именно професионалиста е човека, който ще се справи с лошо осветление и ако е необходимо, ще бъде в състояние да осигури постановъчно заснемане и организиране на младоженците и гостите.

Сюжетът на филма е не по-малко важен, отколкото красивата поза на безумно щастливи младоженци. Така че, би било добре да се обсъдят предварително всички подробности със сватбения оператор: разкажете му за това как ще бъде организиран сватбения ден, в коя зала ще се проведе официалната церемония и как сте направили маршрута – пеша и/или с кола; залата, в която ще е сватбата с какво осветление е. Операторът трябва да е на ясно, ако имате поставен сватбен танц, с неговата хореография – той трябва да предвиди най-добрите места за заснемане на кадрите; със сценария на забавленията и/или игрите, предвидени за вечерта. Тази информация ще му даде възможността по-лесно да се движи, като не пропуска най-ярките моменти от тържеството –ще има едно добре направено кадриране и ако е необходимо според ситуацията, отново да се превърне в ролята на режисьор.

Има доста тънкости и умения, които наклоняват везните в полза на това да се доверите на професионален сватбен видео оператор, защото сме сигурни, че не искате да съжалявате за пропуснати кадри и изхабени „метри филм“. Добре е да се обърнете към опитен оператор, въпреки че и начинаещ, но с творчески ум, би могъл бъде подходящ и да успее да създаде шедьовър. Трябва да направите оценка на креативността на човека, на когото сте се спрели. Затова дали той мисли креативно, можете да съдите и от разговор, и според делата му. А също и от това как реагира на вашето искане да ви предложи нещо оригинално. Обичайно, запознати със сценария на сватбената традиция, професионалните видео оператори започват да говорят в един момент за своята визия, предлагат, че е възможно да се пропусне нещо или обратното, че бихте могли да добавите. Но важното е, че опитният оператор, за разлика от начинаещия, винаги може да защити и аргументира своята гледна точка и позиция. Интересен е факта, че професионалистите с радост разговарят за сложността и тънкостите при изпълнение на различните задачи, което е още едно доказателство в тяхна полза, че те не се страхуват да поемат предизвикателства и не изпитват страх от това, че тяхното предложение ще се използва от някой друг конкурент.

Както може да се види от написаното по-горе, преди сватбата, се налага да влезете и в ролята на сватбен видео критик: да оценявате, да изчислявате и да сравнявате и накрая, в деня на вашата сватба да поканите този сватбен видео оператор, който се е отличил като най-достоен според Вашите критерии. Все пак, семейните видео кадри ще бъдат гледани от вашите близки, деца и внуци. А, съгласете се, че и това е още един аргумент в полза да направите информиран и отговорен избор при решението и избора си на професионален оператор.

Обратно към блога