Какво трябва да знае булката и младоженеца за сватбеното видео?

Сватбата е събитие с изключителна важност в живота на двама души и техните семейства. В процеса на подготовка, неизменно се поражда въпроса по какъв начин да се запази споменът и емоцията на този ден?

Заради това чудене, ще обърнем внимание на сватбеното видео заснемане. И преди всичко, ще поговорим затова дали да поръчате професионално видео заснемане. В края на краищата, ще има много хора с фотоапарати, видеокамери, с голяма вероятност поръчан професионален фотограф. Може би е достатъчно? Все пак, организацията на красивия празник не е евтино удоволствие, и вероятно си заслужава да се спестят пари именно от видео заснемането? А може би отговора Ви е „НЕ”, защото сватбата е началото на един много важен период от живота на двама души, тя е израз на Вашата любов, споделена с най-близките Ви хора!?

Ще се опитаме да Ви насочим и помогнем да разберете точния за Вас отговор, като за целта ще трябва сами да си отговорите на няколко прости въпроса. А именно – колко сте готови да платите за сватбено видео? Можете ли да се примирите с любителските кадри или искате да гледате качествено видео, заснето от професионалист? Ако все пак искате да се доверите на професионалисти и имате нужда от малко съвети по тази тема – тогава четете нататък.
На първо място, искам да насоча вниманието Ви към следното: най-вероятно никога досега не ви се е налагало да избирате оператор или да мислите върху качественото видео заснемане. Все пак това не е да си купиш билети за театър или да си избереш мобилен телефон. Това, към което ви призовавам най-искрено, е да бъдете внимателни, наблюдателни и да подходите сериозно към избора на видео оператор, тъй като преснемане или корекции на начина на заснемане на собствената Ви сватба и емоцията от деня, не би било възможно.

На второ място, искам да Ви обърна внимание на това: опитайте се да сравните любимите си филми с филми, които се харесват на вашите приятели, познати, колеги. Веднага ще откриете, че артистичните и художествени пристрастия на дори най-близките и най-скъпите Ви хора, се различават в много отношения от вашите. Следователно като втори извод може да си направите: не разчитайте изцяло на съветите и препоръките на приятелите си, колкото и близки да са ви те, вие сте различни личности, с различни възприятия. Нека основен съветник да бъде Вашата половинка – това е Вашия ден.

И оттук – от какво трябва да се ръководи избора Ви на сватбено видео заснемане? Само и единствено от Вашите вкус и финансови възможности. Както и от няколко технически съвета, които бихме Ви дали и биха Ви били от полза поради липсата Ви на опит в тази сфера:
Винаги искайте лична среща с оператора. Първоначалната емоция и личното Ви общуване с човека, на който искате да поверите спомените си от Вашия ден са много важни. Трябва да сте на една вълна, на една мисъл и да успеете да създадете доверие.
При срещата с видео оператора, не забравяйте да поискате да видите цял сватбен филм, в случай, че Ви е трудно да добиете представа от кратките сватбени клипчета, които Ви се показват.

Обърнете внимание на качеството на изображението. То не трябва да се размива или да е преекспонирано. Не е нужно дълго време, за да разгледате всеки един план, както и обратното, трябва да има време, за да се види какво се случва във всеки кадър. Движението на камерата не трябва да отнема от възприемането на това, което се случва.
Обърнете внимание на звука. Не трябва да има външен шум, всички думи трябва да бъдат ясно различими – музика и жива реч, трябва да се редуват в пропорция, която Ви харесва и гали слуха Ви. Не трябва да Ви смущава нежелана информация като например шум от преминаващи автомобили на улицата, ако не се произнасят важни думи, а се заменят с музика. Неприемливи откъслеци от разговор или при показваща се нова сцена да има полу-изречени слова. Уверявам ви, професионалният видео оператор трябва да знае много начини да се избегне това.

Обърнете внимание на общата продължителност на филма. Имайте предвид, че обичайната динамика на сватбения ден осигурява материал за доста интересен филм с продължителност около 40 – 50 минути, но по ваше желание можете да получите и три часов филм. Но забавлението в този случай доста страда и не Ви съветваме да се спирате на този вариант, но както вече споменах по-горе, за вкуса не се спори, и това е ваше право – да поискате такъв филм, който се харесва именно на вас. Просто имайте предвид, че дори многомилионни блокбъстъри рядко имат продължителност повече от два часа. И това не е, защото режисьорът жалил филмова лента.

Не е сложно, ако не знаеш половината от технически термини, за които ще разказва видео оператора. Всички тези формати, програми за монтаж, имената на фотоапарати и обективи, микрофони и стативи не ви трябват като познание. Вие не знаете техните предназначения и потенциал. Освен това, ако по време на разговора Ви присъстват голям брой неясни термини, трябва да ви предупредим – ако хората не могат да опишат на достъпен за Вас език нюансите на своята работа, това е един сигурен знак, че трябва да потърсите друг специалист. На вас Ви трябва човек, който освен да може да Ви заснеме професионално, то той трябва да е способен и да Ви предразположи в сватбения Ви ден и да Ви обясни на език, понятен за вас, как и какво би искал да направите, за да се получи хубав кадър.

И не забравяйте – видео заснемането трябва да бъде безупречно – това е Вашия ден! Материалите, които ще получите от видео оператора трябва да бъдат интересни и необичайни, но винаги съобразени с Вашия личен вкус, предпочитания и възможности!

Обратно към блога